RSS
Fredag 26 apr 2024

Publicerad 1 september 2010 00:27

Vem vinner och vem förlorar i Zlatan-affären?

Sportblogg: Vem vinner och vem förlorar i Zlatan-affären?

Nu har då Zlatan återvänt till Italien och det är dags att använda Zlatans italienska smeknamn ”Ibra” igen. Zlatan har inte bara återvänt till Italien utan han har också återvänt till Milano. Fast nu tog det stopp i likheter mellan hans förra vistelse i Italien och Milano. Denna gången finns det en stor förändring. Zlatan kommer inte spela för sin gamla klubb Inter, utan för konkurrenten Milan. Milan är en klubb som inte vunnit något stort sedan sin Champions League- titel 2007, medan Inter tog trippeln förra säsongen då man vann ligan, cupen och Champions League.

Då är frågan, vad får Zlatans flytt till Milan från Barcelona för konsekvenser för Zlatan himself, Milan, Barcelona och det svenska landslaget?

Lite punkter kommer jag ta upp nu. Vi börjar med Zlatan.

ZLATAN

Det Zlatan tjänar på att komma till Milan är att han är nummer ett i klubben. Milans president Silvio Berlusconi har velat ha Zlatan i sitt lag under lång tid, ända sedan den tiden då Zlatan spelade i Ajax, vilket är ett bra tecken på att Milan verkligen vill ha honom och därför ger han speltid. Milan har till och med sagt att man ska bygga laget runt honom, vilket Zlatan gillar för då får han stå i centrum och det är då som han presterar som bäst. Detta gjorde han inte i Barca då han allt som oftast fick sitta på bänken och han tappade spelglädjen. Mycket på grund av en tränare som inte ville ha honom, alltså Pep Guardiola. På denna front har Zlatan tjänat på att gå till Milan då han får det bättre med det sociala umgänget då han har en tränare som tror på honom och hans nya lagkamrater höjer sig en nivå bara för att Zlatan är med i laget. Samtidigt har han en klubbledning i Milan som agerar och har efter Zlatans flytt värvat Robinho vilket kommer höja spelglädjen hos Zlatan då han i det offensiva spelet får spela med tekniska och bollskickliga spelare som Ronaldinho, Pato och Robinho. Zlatan får även spela som central anfallare i ett tremannaanfall vilket han trivs bäst med.

En sak som Zlatan förlorar på i och med denna flytt är att hans chanser för att vinna Champions League, den titeln som han så gärna vill nå, minskar. Milan är en större klubb historiskt sett gentemot Barcelona, ja, men på senare tid har Barcelona haft fler framgångar än vad Milan haft i Champions League och med den trupp som Milan har gentemot Barcelona så kommer det sannolikt inte bli någon förändring denna säsongen heller. Milan har nu skaffat sig en bra offensiv med Zlatan, Ronaldinho, Pato och Robinho men som inte räcker till gentemot Barcas offensiv med Iniesta- Villa- Messi. Större skillnader mellan lagen finns i de resterande platserna av lagen, det vill säga målvakterna, försvaret och mittfältet. Milans målvakt Abbiati har varit väldigt skadedrabbad de senaste åren samtidigt som Valdes i Barca både har varit med och vunnit EM och VM med Spanien. I försvaret har Milan ett utroppstecken i Thiago Silva men i övrigt ser det tunt ut då man har åldersdigra spelare som Nesta och Zambrotta i laget som har sett sina bästa matcher.  Milans försvar står sig alltså tunt gentemot Barca då Barca har exempelvis Puyol, Pique och Dani Alves att tillgå. Milans mittfält är milslånga vägar ifrån Barcas världsklassmittfält. I Milan finns för det mesta bara rivjärn som Massimo Ambrossini och Gennaro Gattuso. Den enda som skulle kunna slå sådana smörpass á la Xavi eller Iniesta är Pirlo, men då får han hålla sig skadefri om Milan ska ha någon chans att nå till de högsta höjderna. Nu kanske det är någon som rynkar på pannan och undrar ”Vad är det han säger? Ronaldinho kan också slå sådana smörpass som Xavi och Iniesta”. Jag håller med om det. Det är bara det att jag räknar honom som anfallare.

Plus för Zlatan är att han kommer till en klubb som hungrar efter framgångar, precis som Zlatan gör. Minus är att han kommer till en klubb som har många spelare över 30-strecket och de har sett sina bästa dagar sägs det.

MILAN

Milan tjänar på denna affär då man rent kostnadsmässigt behövde betala en liten summa fotbollsmässigt sett (226 miljoner), detta eftersom Barca ville bli av med Zlatan så fort som möjligt. Det var en bra tidpunkt att göra en affär med andra ord. Zlatans tröja kommer även inbringa många stålar till klubbkassan  i och med souvenirer. Samtidigt får man med Zlatan ett slagkraftigare anfall som kan konkurrera i Champions League på ett förmodat schysst sätt.

Det kan i och för sig vara dåligt för Milan att Zlatan kommer då någon forward känner sig tvingad att lämna på grund av för lite speltid, såsom Klaas- Jan Huntelaar som flyttat i dagarna till Schalke 04 där han får spela med den spanske stjärnspelaren, Raúl.

BARCELONA

Barcelona både förlorar och tjänar på affären. Man förlorar på så sätt att man går 400 miljoner back då man  säljer Zlatan för 225 miljoner vilken man köpte för 660 miljoner förra året. Samtidigt lät man Samuel Etoo gå i en bytesaffär mellan Barceolna och Inter angående Zlatan- övergången vid en tidpunkt då Etoo var värd 250 miljoner. Inte bra för en klubb som gick 720 miljoner back förra året.

Det som Barcelona tjänar på är att man nu bara kan fokusera sig på själva spelet och slippa alla de intriger som varit angående Zlatan och hans stormiga agent, Mino Raiola.

SVENSKA LANDSLAGET

Nu kommer Zlatan få mycket speltid och spela med tekniska och finurliga spelare som Zlatan gillar vilket ger honom den spelglädje som han inte haft på senare tid. För landslaget är detta bra för då får man en motiverad spelare till sitt lag som känner för att spela fotboll.

That’s it

Fredrik Nilsson
<- Tillbaka till startsidan