RSS
Söndag 23 jun 2024

FUM och löning, it’s vecka 16 baby!

Måndagen blir intensiv, men ordning och reda så kommer pengarna på fredag.

Dagen har inletts redan 0615 för att jobba undan lite saker som ligger på hög hemma på kontoret.

0615. Nästan okristligt tidigt. Det hela blir ju inte bättre av att dagen inte är slut förrän någon gång runt 22. Tur att man har ett par hundra meter från Studenternas hus Kåre hem till den underbara lägenheten på Slaggatan.

Lägenheten på Slaggatan som för övrigt inte bara är mitt hemma-kontor nuförtiden utan även mitt kårkontor. Min underbara sambo har nu kommit hem från lasarettet och tillbringar någon vecka till i hemmet innan det är åter till jobbet. Jag är sympati-hemma och har sett till att så många uppgifter som möjligt går att uträtta på distans. Lite disciplin är allt som behövs och lets face it, har jag lyckats få till ett blogg-inlägg så är det mesta möjligt!

På det personliga planet så har jag tillbringat den senaste helgen med studier och att leka med ett hemsideprojekt. Det där med hemsidor är verkligen inte min grej men jag tänker att om jag gör tillräckligt många misstag så borde jag förr eller senare kunna få till något bra.

Menmen, det får räcka för nu. Måste ju spara lite så jag kan blogga snart igen.

och du, KOM IHÅG ATT RÖSTA I KÅRVALET!

Joacim (Blogg)

19 april 2010 06:54

Den officiella Berg- och dalbaneveckan

Förra veckan innehöll förbenat mycket, både bra och dåligt. Häng med på en vecka som fick Lisebergsbanan att likna en trampbil

Hela veckan började med en katastrofalt dålig proposition från Tobias Krantz och Utbildningsdepartementet vad gäller nytt system för att mäta kvalitén vid högskolor och universitet i Sverige. Dalarnas studentkår reagerade här! Och  inte bara det, han vägrade sedan att ta diskussionen offentligt med högskolorna och Sveriges förenade studentkårer (SFS) utan satte sig i morgonsoffan med SACO Studentråd och försvarar sig med att SVT valde partner, som om han inte har något att säga till om.

Sedan fortsatte utbildningsdepartementet med en autonomi-utredning som lyckligtvis är något bättre men fortfarande inte bra. Läs synpunkter från sveriges studenter här!

Sedan var det den 25:e och pengarna anlände, det är ju alltid kul. Med det kom en ny frisyr, mycket efterlängtad av min sambo. En sambo som tyvärr huserar på lasarettet för tillfället, till min stora sorg. Alla som känner henne får jättegärna komma förbi på lasarettet och hälsa!

På torsdagen genomfördes ett intressant men kort möte med Utbildnings och forskningsnämnden, ansvariga för den akademiska kvalitén vid Högskolan Dalarna. Intressantast där var en diskussion kring ECTS-betyg, det vill säga den översättning av svenska betyg som är giltig utomlands med betyg från (A-F+Fx)

Veckans stora möte var dock fredagen.

Klockan 0900 smällde det, studentkårens möte med lärosätet angående delfinansiering av studentkårens verksamhets. På spel stod en fortsatt studentrörelse i Dalarna.

Mer information senare men låt oss säga att det gick bra :)

Bis später

Joacim (Blogg)

2 april 2010 14:21

Turbulenta tider för studentkåren, vad är det som händer egentligen?

Öppet bråk mellan Högskoleverket och Utbildningsdepartementet, mystiskt hårdnackat husdjur och omorganisering.

Regeringen vill till varje pris genomföra en förändring av det kvalitetsutvärderingssystem för högskolor och universitet som idag finns. Det är i sig en bra sak. I processen har olika aktörer varit inblandade, representanter för studenterna (SFS), representanter för lärare, representanter för avnämarna (de som sedan ska anställa studenterna exempelvis) för att nämna några grupper. Förslaget som mynnade ut ur dessa diskussioner var inte felfritt men inte heller utan poänger.

Dock har nu Utbildningsdepartementet gjort kardinalfelet att istället för detta genomarbetade, förankrade förslag lägga fram ett eget, hemma-snickrat förslag. Ett förslag som enligt Universitetskanslern Anders Flodström är en produkt av att ”Departementet har lekt högskoleverk och tagit fram ett amatörmässigt förslag som går emot det förslag till kvalitetsreform som är förankrat hos sektorn, universitetsledningar och studenter” (Läs hela uttalandet här).

Förslaget presenterades för universitetsledningarna i form av en kortare powerpoint följt av tid för frågor (totalt 2 timmar) 20 dagar innan propositionen ska läggas fram…

Oacceptabelt säger SFS om hela historien enligt följande nyhet och Dalarnas studentkår kan inte annat än hålla med. Vi kommer att strida på barrikaderna tillsammans med resten av Student-Sverige för att högskolorna och universiteten ska granskas enligt ett system som de facto ger en bra bild av hur utbildningens kvalité är. Stay tuned for more action!

Som om inte all denna turbulens var nog så verkar Dalarnas studentkår dessutom ha fått stora problem med mystiska husdjur. Notera nedanstående bild och svara på följande frågor;

  • Vem är det?
  • Vad gör han/hon/det på studentkårens kontor i Borlänge?
  • Vad döljer detta husdjur för hemligheter?
  • Hur tusan öppnar man den nedrans grisen?
The Core-pig

The Core-pig

Vi är självklart oroliga, både för vår egen säkerhet och för grisens, och tar tacksamt emot alla tips i form av anonymiserade papperslappar i kårens brevlåda.

Den Nya Studentkåren är annars en bra bit på vägen att bli verklighet. Ett tungt nyförvärv har införskaffats redan i form av en ståtlig Ludvika-bördig bandyspelare som hos oss kommer agera informationsansvarig. Med lite otur kommer han läsa vad jag skriver här och er egen favorit-ordförande kommer att bli tagen i örat för än det ena, än det andra. Tur att någon håller koll på mig! Ni når honom givetvis precis som tidigare informationsansvarig här

Välkommen tillbaka, jag lovar minst ett inlägg till i mars!

Joacim (Blogg)

10 mars 2010 00:20

Är ni nya lärar-studenter dåliga?

Högskolan Dalarna. Foto: Erica Eliasson.

LÄRARUTBILDNINGEN. Kåren reagerar på nya reformen. Läs mer här i Jockes blogg.

Är ni nya lärar-studenter dåliga?
Det tror inte jag.

Men uppenbarligen tror Jan Björklund att dagens problem i skolan beror på de 10 % av lärare ute och verksamma idag som är utbildade i lärarutbildningen sedan den senaste reformen. Därför föreslår regeringen med Björklund i spetsen att återgå till 50-talets skola. Notera att redan namnet, ”Bäst i klassen” väcker vissa tankar…
4d14c350

Läs propositionen genom att klicka här.

Dalarnas studentkår reagerar här och här.

Annars kretsar det fortsatt som tidigare under våren mycket kring arbetet för studentkårens framtid. En första rapport är nu ute för att beskådas av dig, din kurskamrat, dina föräldrar och din katt. Ja, alla som kan tänkas ha en åsikt eller ett intresse är välkomna att läsa och skicka in kommentarer till oss. Du hittar rapporten här i vårt nya eminenta dokumentarkiv!

Mycket intressant är på gång på dalastudent.se i övrigt, förutom dokumentarkiv för att öka tillgänglighet och insyn. Se till att återkomma till sidan med jämna mellanrum och beskåda Sveriges erkänt bästa kårhemsidas fortsatta utveckling!

Tills vi springer på varandra, i korridor eller Connect, ha det toppen!

18 februari 2010 12:00

Skandaler under Vinterveckan 10

Ja, man undrar ju om det var några eller hur?

Vad jag vet är att vi har en lyckad inskrivningsdag, en fantastiskt lyckad introduktion på bägge orter och många nya medlemmar att arbeta för. Det är som om våren kommit tidigt till kontoret med nya hungriga studenter överallt som gör det lätt att motivera sig till att släpa sig till bussen över till Borlänge på morgnarna.

Ja, jag har äntligen fått klampa in på Borlänge-kontoret igen. Skönt med lite omväxlingen och med en genuint underlig klubbmästare, på ett bra sätt.

Efter ganska exakt halva veckan avverkad kan vi se tillbaka på decenniets första styrelsemöte, med punkter som kårbil, föreningsuppmuntran och en med vice ordförande med på distans från sängen i Vemdalen. Teknikens under! Innan veckan är slut ska det vara seminarie om att anpassa undervisningen till studenters olika behov, möte med alla kårens utskotts- och föreningens-representanter och möte med omorganiseringsgruppen för Den Nya Studentkåren.

Spännande och inspirerande!

Ses snart igen.

100115 Joacim (Blogg)

27 januari 2010 11:42

Sista dagen på höstterminen

Full fart på Dalarnas studentkår

Under hösten har det varit full fart på studentkåren. Aldrig har vi varit så många som har jobbat med så mycket. Olika typer av finansiering och medlemskap, en ny medlemsportal och ett gäng lyckade aktiviteter i kårens regi gör att hösten 2009 känns riktigt lyckad. En utmärkt första termin för Dalarnas studentkår!

Nu tar vi nya tag inför vad som utan tvekan är den hittills viktigaste terminen i Dalarnas studentrörelses historia. Det är nu vi ska säkerställa att studentrörelsen i Dalarna står på en såpass stabil grund att inte era rättigheter som studenter och utbildningens kvalité rasar samman. Håll utkik efter vår medlemsundersökning som har skickats ut till ”a lucky few”. Håll också utkik efter Dalarnas studentkår när vi står ute på campus, i år med lite olika teman varje gång.

För övrigt saknar jag Borlänge, jobbar de första tre veckorna på året i Falun och kommer inte jobba regelbundet på kontoret i Borlänge förrän vecka 4. Inget ont mot Falun men omväxling förnöjer.

Nu bär det av mot helgen, tal att slipa på och förråd att flytta in i.

Ha det gott så länge!

100115 Joacim (Blogg)

15 januari 2010 14:51