RSS
Torsdag 25 apr 2024

Publicerad 16 februari 2011 00:57

Should I stay or should I go?

Sportbloggen: Det hektiska transferfönstret


En hel del intressanta övergångar inträffade i januarifönstret. Begreppet intressant är dock relativt och inte alls synonymt med ”bra”. Ett annat ord som ofta lätt förväxlas med bra i dessa sammanhang är ”störst”.

Största transfern i senaste fönstret var tveklöst Fernando Torres flytt till Chelsea för ungefär smått hiskeliga 500 miljoner spänn, men var det den bästa affären? Definitivt inte. Varken för Chelsea eller Torres själv. Torres gick från en storklubb på dekis till en annan storklubb i svacka samtidigt som Chelsea öppnar plånboken för en spelare som varit skadad, ur form och inte bra på nästan ett år.
Dock skall sägas att Torres mycket väl kan bli hjälpt av flytten spelmässigt och få en nytändning, men det är också det enda positiva som skulle kunna hittas i affären jämte ökad tröjförsäljning för Chelseas del.

Liverpool då? En klubb i motsatt riktning jämfört med Chelsea. Den dekis jag nämnde att Torres lämnar är redan på väg att vända, dels genom prestigevärvningar på anfallssidan för Torrespengarna, dels genom det välbehövliga sparkandet av stackars Hodgson och ankomsten av Kenny Dalglish som ny manager. Pool är på väg tillbaka till finrummet de långsamt halkat ur på senare år.

Med Pools uppsving som bakgrund kommer jag nu in på de topp fyra transfers som kommer visa sig bra mycket mer givande än Torres-affären:

4. Edin Džeko – Från Wolfsburg till Manchester City. En god affär för alla parter. Wolfsburg får en hygglig summa pengar, Dzeko får komma till en klubb på uppgång istället för nedgång och City får en målgörare som levererat omgående.

3. Ibrahim Afellay – Gick gratis från PSV till Barcelona. Sorgligt för PSV, men desto bättre för Barca som får in en av Hollands mest spännande spelare till ett redan glänsande mittfält. Glöm ett Pep-fiasko á la Dmytro Tjyhrynskyj, Afellay är i Barca för att stanna.

2. Andy Carroll – Från Newcastle till Liverpool. Hade hamnat på plats nummer ett om det inte varit för det faktum att han är skadad. Skadan till trots, Carroll tillhör Englands framtid i landslagsanfallet och kommer glänsa tillsammans med sin nye partner som kammar hem förstaplatsen.

1. Luis Suárez – Från Ajax till Liverpool. Den lille uruguayanen har varit tongivande under ett antal år i Ajax (81 mål på 110 matcher) och får nu äntligen chansen i större sammanhang efter ett VM där han stod ut lite extra med sin räddande och kontroversiella hands mot Ghana i kvartsfinalen. Har redan nätat i Liverpooltröjan och kommer komplettera Carroll på ett lysande sätt när denne återvänder till planen efter skadan.

Till sist, roligaste transfer:
George Mourad -
från Tromsö till portugisiska laget Portimonense. Given succé? Nja, inte mer än i form av lite extra slantar i Mourads portmonnä skulle jag tippa…

Björkman
<- Tillbaka till startsidan