RSS
Onsdag 22 maj 2024

Publicerad 6 april 2011 22:49

Håkan Hellström på Magasinet

RECENSION: Håkan Hellström på Magasinet

 

Uppladdningen hade börjat flera dagar innan med låtar som ”Vi två är saknade te havs”, ”En midsommarnattsdröm” och ”Hurricane Gilbert” som fått gå varma på Spotify.

Göteborgs stolthet hade tagit sig hit till Dalarna och Magasinet i Falun igen. Han spelade där 2008, men då bröt brandlarmet ut och det blev ett avbrott i spelningen innan den kunde fortsätta.
Under Peace and Love 2009 var Håkan den sista akten på festivalen och det var en obeskrivlig känsla att få stå där i publikhavet den sommarnatten.
”Det är en lång väg ner och jag skulle aldrig ramla mer…” spelade vidare från datorn och stämningen steg till en ny nivå och förväntningarna på kvällen var skyhöga då Håkan alltid levererat när vi sett honom live. Spelningen på Magasinet var den 2/4 som också var Håkans födelsedag.

Han inleder med den nya låten ”Dom där jag kommer ifrån” från sitt senaste album ”Två steg från Paradise” och så fort han kliver upp scenen drar publiken igång till max.  Håkan träder denna gång fram på den blåbelysta scenen i en svart stormhatt med en orange fjäder och är som alltid full av energi. Det är ett högt tempo från den första tonen och det går en laddning genom publiken när han och bandet fortsätter med låtar som ”Kom igen Lena” och ”Tro och tvivel” för att sedan gå över till mjukare låtar som ”Precis som Romeo”.  Konserten är slutsåld med 1 500 biljetter, Håkan Hellström har onekligen lockat en stor och peppad publik i varierande ålder.

Magasinet som är ett gammalt magasin för tåggods, har ett högt tak och tegelväggar. Det är trångt, varmt, kvavt och man känner svettpärlorna i pannan redan under dom första låtarna.
Under hela spelningen lyckas Håkan hålla en bra övergång genom att ge kontraster mellan de mjuka låtarna och de med mera drag i.

Det är fascinerande att se Håkans scenspråk tillsammans med bandets under spelningen då alla verkar vara lika laddade och glada. Man är alltid lika fascinerad och förbryllad över Finn Björnulfsson speciella stil när han slår på sina percussion trummor och av Daniel Gilberts dedikerade gitarrspel. Håkans sampel med sitt band visar på en kärleksfull relation, dom ger och tar av varandra och låter Håkans hatt vandra runt mellan dom under spelningen. Tillsammans skapar dom en stämning som är så innerlig, att det verkar som om dom lever för den stunden på scenen.

Det är svårt att hitta något negativt med spelningen, men man kunde notera att ljudet från trumpeten och saxofonen försvann några gånger vilket gjorde att de inte kom till sin rätt. Håkans röst var nog lite trött efter allt turnerande och inte helt hundra i början men det tog han igen senare då han blev mer självklar och säker.

Ljussättningen var mycket bra och varierade i olika färger i takt med musiken under hela kvällen. Det märktes att dom hade jobbat med nyanser och ljuset skiftade från en skarp blå ton till en färgexplosion av rosa och lila som verkligen gav den rätta stämningen till dom mer mujka och kärleksfulla låtarna. Håkan i motljus var det bästa på länge.

Låten ”Du är snart där” från det senaste albumet fick avrunda kvällen, då kändes det som att Håkan predikade rakt in i ens hjärta och man lyssnade på vartenda ord som kommer från den genomsvettiga göteborgaren. Det är bara att sträcka sina händer mot scenen och ta in all hans utstrålning!

Efter konserten avslutades kvällen med att i rent lyckorus köpa en tygkasse med Håkan på där han ser ut som James Dean. Kungen från Göteborg – Håkan Hellström hade denna kväll tagit Falun två steg från paradise! I slutet av kvällen nämnde han ”Håkan du var bättre förr”, men nej Håkan – du har aldrig varit bättre än nu vid 37 års ålder!

Med denna motivering ger vi Håkan Hellström:

 

TOPP FEM LÅTARNA FRÅN SPELNINGEN:

1. Kärlek är ett brev skickat tusen gånger
2. För en lång lång tid
3. Ramlar
4. River en vacker dröm
5. Känn ingen sorg för mig i Göteborg

 

NADINE LUNDSTRÖM & JENNIFER BERG
FOTO: ERIK MÅNSSON

Kelen
  • Björkman

    Vafalls, INTE nämna ”Jag vet vilken dy hon varit i” som topp fem?? Skäms! :P

  • Nadine

    Den var ju otroligt bra den med, men nu fick vi ju lov att välja…;)

<- Tillbaka till startsidan