RSS
Torsdag 18 jul 2024

Publicerad 14 april 2011 19:43

Välkommen till allsvenskan!

sydsvenskan.se

Sportbloggen: Björkman tippar allsvenskan 2011

Har skjutit upp detta inlägg alltför länge nu. Delvis kan jag skylla på att jag varit sjuk i nästan en vecka, men sen har det bara inte blivit av. Får bli bättring. Ska så snart som möjligt efter helgen skriva om resan som då gjorts till Liverpool. Men mer om det då!

I detta inlägg tänkte jag behandla en liten fotbollsallsvensk genomgång nu när ligan kommit igång. Jag lovade herr Sinander i klassen att inte basera tipset på hur det redan ser ut efter de två första omgångarna. Därför tippade jag en tabell redan innan allt drog igång. Resultatet blev följande:

1    Elfsborg
2    IFK Göteborg
3    Helsingborg
4    Malmö FF
5    Örebro
6    AIK
7    Kalmar FF
8    Häcken
9    Djurgården
10  GAIS
11  Mjällby
12  IFK Norrköping
13  Trelleborg
14  Gefle
15  Syrianska
16  Halmstad

I skrivande stund har jag ett lag, Häcken, på ”rätt” plats efter de två spelade allsvenska omgångarna. Två omgångar i allsvenskan säger dock lika mycket som politikers vallöften, det vill säga inte så mycket.

Att jag tror på vinst för Elfsborg är helt enkelt för att de setts som favoriter flertalet gånger och ändå inte lyckats återupprepa vinsten från -06 trots väldigt starka trupper. I år är de lite nedskrivna, vilket bör tala för dem. Truppen ser dessutom ännu bättre ut än föregående år. Misslyckas de igen lär dock tränare Haglund få sparken.

Göteborg som tvåa? Visst skulle jag med hjärtat vilja tippa dem etta, men det känns ärligt talat inte realistiskt. Spelarmaterialet finns, men lagets spelidé verkar inte gå hem. Tränare Olsson var ifrågasatt redan förra året och händer inget mirakulöst snart lär han få lämna i förtid trots utgående kontrakt. Hamnar även tränarbiten på plats kommer IFK skjuta i höjden och få ny energi.

HIF kommer förlora åtminstone en av sina toppspelare (Jönsson, Gerndt) till sommaren och lär inte vara med lika bra i år som förra året, men självklart ändå tillhöra toppen. Starkt trupp i övrigt.

Malmö kan förvisso vinna igen, men att försvara en allsvensk seger är inte riktigt det lättaste som finns nuförtiden som vi märkt. Snurret kring tränarfrågan och samtida CL-spel lär också påverka.

Örebro är inte längre något tråkigt mittenlag utan en seriös toppkandidat att ta på allvar. Skulle vilja benämna dem som årets joker och om precis alla delar stämmer kan de ta en sensationell allsvensk seger. Dock tror jag inte på detta fullt ut utan istället att de kommer vara ojämnare än förra året och till sist hamna först femma.

AIK, segraren från år 2009 som enligt den bästa kommentaren jag läste om saken ”seglade upp som ett stabilt mittengäng när alla andra köptes upp eller gick sönder”, satsar i år relativt ungt på flera positioner. Ett projekt jag tror nye tränare Alm kommer lyckas bra med på sikt, men i år resulterar det i att man inte kan sikta på toppen igen utan främst utvecklingen och byggandet för kommande tider. Alla fans lär inte se det långa perspektivet och låta kritiken växa, men tanken är ytterst god.

Kalmar är numera ett av Sveriges storlag på allvar och med den nya arenan i ryggen har man inget att frukta en lång tid framöver. Sedan segern 2008 har det dock inte hänt så mycket i övrigt och ambitionerna tycks ha stannat av lite, undantaget arenan. Viljan måste finnas mer närvarande i år om man ska kunna få ut det yttersta av sin klart godkända trupp.

Häcken fortsätter att vara allsvenskans luringlag som man aldrig vet riktigt var man har. Det är äntligen slut på jojoåkandet mellan högsta divisionen och superettan och det enda som saknas är en ordentlig arena. Ambitionen är det inget fel på och man är inte rädd för något lag.

DIF håller fortfarande på och hämtar sig efter de senaste ostabila åren. I år kommer inte nedflyttningen vara nära, men man kommer inte heller kunna sikta på några högre placeringar. Typiskt mittengäng i utvecklandefas.

GAIS ser jag som lite liknande DIF. Och med de anfallande krafter som hämtats in känns inte risken för bottenträsk nära överhängande. Mitten känns mest realistisk.

Mjällbys debutsäsong var imponerande, men i år kommer det beryktat svårare andra året när andra lag inte kommer att underskatta de forna nykomlingarna på samma sätt. Tongivande spelare har försvunnit och inte ersatts med fullt lika dugliga ersättare, så en placering på nedre halvan känns sammantaget troligare än övre.

Norrköpings förra sejour var ett katastrofalt misslyckande med tanke på spelarna man hade till sitt förfogande. Denna gång är knappast övermodet lika högt och man har en spännande mix av spelare. Sannolikheten att de stannar denna gång är bra mycket högre än att de rasar ur. En såpass stor förening som Norrköping hör hemma i allsvenskan och nu gäller det att även de själva inser detta och befäster sin plats.

Förra året lyckades tränare Prahl på något magiskt sätt spela det osannolikt skadedrabbade glaslirarlaget TFF till en sensationell femteplats. I år kan det lika gärna bli fågel som fisk. Likt Häcken ett lurigt och svårbedömt lag, men även här kan man som i Mjällbys fall nu råka ut för att man inte underskattas på samma sätt. Skadorna i år lär inte vara lika sanslöst många, men en sådan säsong som förra året gör man inte år efter år. Prahls magiska krafter i all ära, men i år tror jag det är slut på lyckan och nära kvalstrecket känns fullt realistiskt.

Även Pelle Olsson i Gefle besitter kunskap om trollkonster, dock har han ännu större sådana än Tom Prahl. Räddar Gefle år efter år med billiga värvningar och taktiska finesser. Var nära att åka ut förra året men landade till slut på kvalplats och vann mot Giffarna där. Även i år lär Gefle hamna där då truppen ser i stort sett likadan ut. Svårare än så ser jag inte att det är. Men åka ut? Det går inte. Inte så länge Pelle sitter kvar med trollspöt.

Syrianska kan vara ett av de lagen som övervärderas mest inför sin debutsäsong i allsvenskan. Det talas mycket om att man gjort storvärvningar i Arneng och Touma, att Barsom och Ijeh är klasspelare. Sanning med stor modifikation säger jag. Arneng var slö redan i Djurgården och han har knappast blivit ett äss under tiden i Norge. Touma är även han på nedgång. Barsom och Ijeh höll i superettan, men i allsvenskan lär man inte alls hänga med längre på samma sätt. Starkaste posten i Syrianska är målvakten Dwayne Miller som är landslagsman för Jamaica. Han kommer få jobba hårt i år om Syrianska ska ha chansen att hänga sig kvar, men nedflyttning känns i mina ögon väldigt troligt.

Laget som kommer att rasa ur med buller och brak är förmodligen Halmstads BK. För varje år som gått har de bara blivit sämre och sämre, nyckelspelare äldre och äldre och de talangfulla ynglingar som finns är lätträknade (Marcus Olsson t.ex.). Nye tränare ”Pep” Ruiz har förvisso hämtat in en målvakt från Spanien som jag tror kan fungera, men de övriga spanskimporterna kommer nog snarare hamna på floppsidan och i övrigt ser laget tunt ut. HBK har varit nära gränsen, men på rätt sida, länge. Nu är det dock nog slut på sötebrödsdagarna i allsvenskan tyvärr.

 

Sådär! Det var mitt tips. Imorrn drar jag till Liverpool som sagt. Där blir det Everton-Blackburn på Goodison Park. Ha en trevlig helg!

Björkman
  • Samuel

    Bra läsning!
    Skulle även vilja läsa om hockeyn =)

<- Tillbaka till startsidan