RSS
Fredag 1 mar 2024

Publicerad 19 augusti 2011 15:14

Comeback om drygt en vecka

metro.co.uk

Sportbloggen: Vi måste ta vårt ansvar!

Jajemensan, om drygt en vecka är jag tillbaka i Falun igen och kommer börja blogga lite mer kontinuerligt än vad som har blivit fallet under sommartid.

Det jag ville nämna lite snabbt idag är att jag börjar tröttna på spelare och ledare som inte kan bete sig inom sportens värld.
Visst, klart som fan att det uppstår känslor när man ger allt och vill vinna men det finns gränser.

I spanska Supercopa häromkvällen drabbade återigen giganterna FC Barcelona och Real Madrid samman. Jag såg dessvärre inte matchen själv då jag kom hem först till övertidsminuterna, men det räckte gott och väl för att man skulle börja sucka och vänta på att eländet tog slut.

Resten av själva matchen ska ha varit en hejdundrande intensiv och spännande tillställning (vilket jag också förstod av sammandraget jag såg i efterhand) men de få minuter jag hann bevittna när jag slagit mig ner i soffan gjorde en bara bedrövad.

Marcelo gör en rent vidrig bensax och visas ut med ett stort tumult till följd. Lagen ryker ihop på ett sätt man hoppades de båda hade lämnat bakom sig förra säsongen och snart visas även den redan utbytte Özil ut.

Värst av allt är för en gångs skull dock inte att spelarna bråkar med varandra. Det som står ut mest är att José Mourinho, en person som ska vara en ledare och ansvarig för laget, går fram och likt någon barnunge som inte fått sitt lördagsgodis trotsigt nyper Barcelonas assisterande tränare Tito Vilanova i ögontrakten. Efter sitt tilltag går han därifrån, vänder sig om och stirrar tillbaka med ett hånleende på läpparna.

Tycker ni detta är oviktigt att diskutera? Tycker ni att uppträdandet är helt okej? Om era svar på dessa frågor är ja så är det tragiskt.

Supercupfinalen i Spanien är likt många andra stora sportevent något som har miljontals ögon på sig. Förhoppningsvis förstår vi vuxna att det inte är ett okej beteende att uppträda som många spelare och flera ledare gör men vi får inte glömma att väldigt många barn och ungdomar ser vad som sker live och i repris efter repris.

När en ledare av José Mourinhos dignitet (hans framgångsrika facit talar för sig självt) inför världens ögon uppträder som han gör finns alltid risken att folk ställer sig på hans sida och uppfattar det som helt okej att tappa fattningen, bete sig hur som helst, jävlas med andra och rent ut sagt vara helt odräglig mot sina medmänniskor.

Jag är ingen professor i psykologi men jag har själv varit barn och vet att man lätt kan ta åt sig saker och ting. Det är bara vi vuxna som kan ta ansvaret och visa vad som är okej och inte.

Sport ska utövas med glädje och föda kamratskap, inte leda till svartsjuka, våld, filmanden, dopning, hånfulla leenden och tjuvnyp.

Vi har ett ansvar och måste se till att ta det.

Visst, med den dramatiska musiken framstår det hela som väldigt mycket löjligare, men faktum kvarstår, Mou skämmer ut sig.
 

Björkman
<- Tillbaka till startsidan