RSS
Onsdag 22 maj 2024

Publicerad 20 september 2011 01:04

Till spritbolaget springer vi och knackar på dess port…

Jennifer Berg

Systembolaget 1955

”ÖVERLÅTELSE
av inköpsrätt å motbok liksom avyttring av därå inköpta spritdrycker och viner är i lag förbjuden.

Vid all korrespondens med systembolaget i motboksärenden bör uppgivas: motboksnummer, fullständiga för- och tillnamn, födelseår och dag, fullständig postadress, fullständig uppgift å kyrkobokföringsord,
för stad: gata och adressnummer,
för landsbygd: gård, hemman, lägenhet,
för villasamhällen även kvarter och tomtnummer.

Avstämpling i motboken få under inga omständigheter avlägsnas. Radering eller annan förändring å instämplingar kan lagen beivras.

Den omständigheten, att inköpsrätten ej till fullo utnyttjas, medför i c k e begränsning av inköpsrätten”

- Malmö 1953, Aktiebolaget Malmö Affärstryckeri

__________________________________________________________________________

Tänk så lätt det var att köpa alkohol på systembolaget för 56 år sedan. Fotografiet är en dokumentation av mina morföräldrar från 1955 då det funkade på följande sätt för att shoppa på bolaget. Varje person som ville ta sig en sup och konsumera alkohol var tvungen att ha en så kallad motbok som gav en fullmakt till att inhandla alkoholhaltiga drycker. Motboken var bunden till dig, då det fullständiga namnet – alltså för- och efternamn ska stå med, födelsedatum, när man skaffat boken samt vart man bor. Sedan ska motboksägarens egenhändiga namnteckning finnas signerat på två ställen som intyg.

Vid varje köp skedde en dokumentation av hur många liter spritdryck eller vin man köpte (med bokstäver). Sedan måste den fullmäktiga motboksägaren signera köpet. ”Egenvändig namnteckning av motboksägaren. Underteckna icke ett flertal blanketter” står det så vackert i boken. Den undertecknade blanketten avrives sedan av försäljningspersonalen och behölls där. På baksidan av detta kvitto ska man även handskrivet ha fyllt i specifikationer på varor. Så egentligen är det bara ett handskrivet kvitto. Idag går det förhoppningsvis (med lite tur) snabbare i kassan än för 56 år sedan.. Idag är det bara att släng upp sina varor på bandet, leg, pengar, klart. Allt är över på 10 sekunder och till och med den väntetiden för att betala känns lång ibland.

Jag måste bara säga att jag blir lite fascinerad över dessa kulturarv som finns lite höger och vänster runt om oss. Sånt som känns så självklart för oss idag, har inte alltid varit det. Innan jag fann denna bok hade jag ingen aning om att man behövde vara en motboksägare för att kunna köpa alkohol. Men det jag finner extra mysigt med denna bok är att jag kan se att den 22 Septemer 1955 köpte min morfar på systembolaget i Västerås för 200 kronor! Alla köp han gjorde under året 1955 finns dokumenterade i denna bok. Coolt.

Jag vill avsluta med att säga:
”Utlåning av motbok, även som överlåtelse av därå inköpta spritdrycker och viner, är enligt rusdrycksförsäljningsförordningen förbjuden och kan straffas med fängelse:” Så håll hårt i era motböcker, alla ni motboksägare över 20 år!

Jennifer Berg
<- Tillbaka till startsidan