RSS
Torsdag 18 jul 2024

Publicerad 16 oktober 2011 19:37

Global Fußball

uefa.com

Sportbloggen: Global Fußball

Det rafflande EM-kvalet går mot sin slutfas med playoff och vi kan med svenska ögon konstatera att Erik Hamrén fått sitt manskap att klara av kvalet med bravur.

Undantaget den oförsvarliga förlusten i slutminuterna mot Ungern samt att det tog över 60 minuter att få hål på San Marino (ett land som efter sista matchen borta mot Moldavien kunde se på en hemsk total statistik som visade 0:53 i målskillnad) finns inte mycket mer att klaga på än att Zlatan ser alltmer ointresserad ut.

Efter att ha vänt 1-2 till 3-2 hemma mot Holland har vi nu äntligen nått ett nytt mästerskap att se fram emot efter förra kvalets fadäs under den alltmer nedåtgående Lagerbäck-eran.
Ett antal konstateranden kan nu göras:

- Vi har slutligen fått svar på vem som ska spela vänsterback (Martin Olsson).

- Elmander är bäst i de största kvalmatcherna (senast han var så bra som han var mot Holland var så längesen som när vi slog Spanien i kvalet till EM -08), i övrigt är han lika teknisk som en kon.

- Zlatan är gravt på nedgång. Visst, han är fortfarande en bra spelare, men det håller inte att agera så ointresserat, orörligt och gnälligt som han gör. Speciellt med tanke på att han är kapten för landslaget. Mark my words: Hade Zlatan spelat mot Holland hade vi förlorat, det kan jag nästan lova. Den Zlatan som klackade in ett mål mot Italien för sju år sedan är ett minne blott. Tyvärr. Låt oss hoppas att EM kan verka som en morot för den långe mannen med Camoranesisvans.

- Isaksson gjorde sin bästa landskamp på länge mot Holland och lär därför dessvärre få fortsatt förtroende i landslaget trots upprepade osäkra ingripanden de senaste åren.

- Hamrén håller på och bygger upp det landslag som Lagerbäck år efter år försämrat bit för bit.

- Vi är fortfarande en fotbollsnation att räkna med. Det räcker med att se på några av de andra länder som är klara för avancemang från sina grupper: Spanien, Holland, Tyskland, England, Italien, Frankrike. Det känns rätt bra att tillhöra det sällskapet.

- Kim Källström har slutligen växt in i en roll som nyckelspelare i truppen, 30 år gammal.

- Majstorovic kommer inte att spela i EM. Det vore helt enkelt otroligt. Mannen är redan nu långsam och lika smidig som Titanic. Ett halvår längre fram i tiden där han pendlar mellan startelvan och bänken i Celtic lär inte förbättra saken.

- Lustig är vår enda stabila naturliga högerback. Vad händer om han går sönder till EM? Flytta ner Sebastian Larsson som numer är en ytterst viktig spelare på endera kanten känns inte alls bra.

Som ni ser finns en del punkter att reflektera över.
Men nog om Sverige nu! Över till det mycket intressanta playoff som kommer att spelas 11-12 samt 15 november. Här har vi ett antal spännande möten:

Turkiet vs. Kroatien – Detta möte blir en möjlig chans till revansch för kroaterna som snöpligt spelades ur senaste EM på övertid av ett mycket lyckosamt och hårt kämpande Turkiet.

Estland vs. Irland – Att Estland skulle ta sig så långt som till playoff trodde nog ytterst få (om ens någon) men efter att Serbien spelat bort sina chanser i 1-0-förlusten borta mot Slovenien i sista omgången så behöll Estländarna sin andraplats och kommer nu få ta sig an Irland.

Tjeckien vs. Montenegro – Trots förlust mot Schweiz i sista gruppspelsmatchen har Montenegro gjort ett strålande kval (bl.a. oavgjort, 2-2, mot England på hemmaplan) och får nu möta Tjeckien som smugit bakom Spanien i ett inte fullt så övertygande kvalspel.

Bosnien Hercegovina vs. Portugal – Portugal och Danmark slogs i sista matchen om gruppsegern, en match som danskarna gick segrande ur. Därför får Portugal, som slutade på samma poäng som Norge, nu kvala mot ett starkt Bosnien som avslutade med 1-1 borta mot Frankrike och landade på sin andraplats endast en poäng bakom fransmännen och hela sex poäng före trean Rumänien.

Vad tror jag då om detta playoff?

Första mötet är det mest svårtippade, men Turkiet 2011 är inte Turkiet 2008. Jag tror på Kroatien.
Irland bör klara av Estland. Estlänningarna kan skrälla igen men över två matcher tror jag de gröna tar hem en plats i slutspelet. Såvida inte Martin Hansson dömer igen förstås..
Montenegro har en jättechans att ta sig till sitt första mästerskap som egen nation. Spelar man som mot England hemma har man slutspelsplatsen som i en liten ask.
Portugal har inte visat någon särdeles stor stabilitet genom kvalet till skillnad från Bosnien som verkar växa som nation kval efter kval. Nu kan det vara deras tur, om inte Portugal i sedvanlig ordning filmar till sig en massa fördelar som leder till mål vill säga..

Alltså: Kroatien, Irland, Montenegro och Bosnien till EM.

Men vilka det än blir så säger jag ”Välkomna!” och ”Må vi få ett härligt slutspel!”

Till sist:

För lite drygt en vecka sedan var jag med två klasskamrater och såg på den viktigaste matchen för Falu FK på länge.
Man tog i denna sista ligaomgång emot BKV Norrtälje som låg på kvalplatsen medan Falun låg på platsen under.
Seger eller oavgjort för Norrtälje skulle innebära att de fick kvala sig kvar medan Falun åkte år direkt. Vinst för Falun var sålunda det enda som kunde rädda Falun från direkt nedflyttning och istället få chansen att kvala.

Matchen var relativt jämn med halvchanser åt båda håll när plötsligt Norrtälje fick in 0-1 efter cirka en timmes spel. Väldigt tungt naturligtvis och spelet mattades ytterligare.

Klockan började ticka mot övertid och allt man kämpat för började te sig förgäves.

Sen plötsligt, från ingenstans, när klockan kommit in på första övertidsminuten, fick Falun en hörna. Hörnan går i ryggen på Joakim Morén och in i mål.

1-1 och nu var goda råd dyra. I det absolut sista som händer i matchen så lyckas Falun få en frispark till höger om straffområdet. Allt trycks upp, även målvakten Patrik Carlgren.
Frisparken slås rätt in i folkhavet av spelare där Falu FK:s Mats Theander lyckas trycka in bollen i nät.

Strax därefter blåstes matchen av och den osannolika vändningen var ett faktum.
Som åskådare på plats har jag aldrig varit med om något liknande någonstans.

En av de två kamraterna jag var där med gick i 85:e. Hon var inte så nöjd med det beslutet efteråt.

Nöjda var inte heller Norrtäljeborna som hela matchen hörts sjunga och tjoa. Vad de ville uppnå med slagorden ”Falun har ingen tunnelbana!” förstår jag fortfarande inte, men nu kan de ju med hängande huvuden åka hem och njuta av den då istället för att gå på Norrtäljes matcher i division tre kommande säsong.

 

Igår spelade Falu FK första kvalmötet borta mot Örebro Syrianska. Man vann med 0-1 efter mål av lagkapten Linus Bolin och har nu ett mycket bra utgångsläge inför returen.
Nästa, och slutgiltigt avgörande, möte sker nu på lördag hemma på Kopparvallen klockan 14.00. Ta er gärna dit!

Själv åker jag hem till Götet i helgen och kommer bevittna IFK Göteborg mot IFK Norrköping hemma på Gamla Ullevi i allsvenskans sista omgång.

Väl mött!

Björkman
<- Tillbaka till startsidan