RSS
Söndag 23 jun 2024

Publicerad 23 februari 2012 03:13

Judo, fostran och vikten av god kritik

Sportbloggen: Judo, fostran och vikten av god kritik

Vill bara passa på att nämna Falu Judoklubb som gav ett mycket trevligt bemötande när jag och en kurskamrat besökte dem i veckan för en intervju till en projektkurs vi går.

Jag kommer förmodligen skriva någon form av text gällande dem till insajd.nu gällande deras verksamhet och hur de växt en hel del de senaste åren.

Förresten kom jag att tänka på länken jag just gav ovan, till insajd (jo, det ska vara liten bokstav). Man skulle kunna anse det som oetiskt om man i en tidning/mediekälla promotade en annan. Det är ungefär de områden som vi diskuterar i journalistikkursen just nu.
För egen del tycker jag inte att det är fel i exakt alla fall att promota en annan sida, men man får vara väldigt kritisk till vilka man väljer att nämna. Till exempel som jag gjorde precis, att jag länkade till en annan typ av ideell sida där framför allt studenter skriver artiklarna, precis som i kelen, det tycker jag inte är fel på något sätt. Speciellt inte med tanke på att båda två hör ihop med skolan, även om insajd är mer lärardriven och kelen elevdriven (plus att kelen ju ger ut en faktisk papperstidning).

Självkritik och källkritik är för övrigt något som dagens kvällsblaskeskribenter borde lägga mer energi på än att klippa ur skvaller från utländska tvivelaktiga tidningar och köra dem i google translate..
Ansvaret ligger dock inte enbart på skribenterna. Vi läsare måste också vara kritiska till det vi läser, vare sig det är sport eller vanliga nyheter, och inte bara köpa allt som sägs bara för att det stått i en påstådd ”nyhetstidning”.

I vilket fall kan judon sägas vara ett föredöme på flera punkter, till exempel applicerat på självkritik. Den framhålls som en fostrande och ärlig sport där en av de vi pratade med bara kunde minnas en enda gång som en kamp urartat. Det säger en del när man jämför med hur det kan se ut i vissa andra sporter..

 


 

Björkman
<- Tillbaka till startsidan